Yoga For The Special Child

 

Yoga For The Special Child is een programma dat ontwikkeld is door Sonia Sumar om haar dochter met het  Syndroom van Down in haar natuurlijke ontwikkeling te stimuleren door middel van specifieke yoga technieken. Gaandeweg is het een uitgebreid programma geworden wat voor veel kinderen met een beperking veilig en geschikt is en geeft Sonia en haar team wereldwijd trainingen om yoga voor kinderen met een beperking mogelijk te maken.

In dit programma staat verbinding en contact centraal en de vorm van yoga is zacht en therapeutisch. Het is daardoor geschikt voor kinderen met verschillende zorgvragen zoals Syndroom van Down, MCG kinderen, ADHD, Autisme en kinderen met leerproblemen. Yoga For The Special Child wordt 1 op 1 aangeboden en kan zowel in een yoga studio als op een (thuis)locatie gegeven worden. Vanuit aandacht, wederzijds vertrouwen en respect ontmoet ik de persoon achter de beperking en het gedrag, van hart tot hart, van ziel tot ziel. Afhankelijk van de concentratie en aandachtsboog van het kind duurt een les tussen de 30 en 45 min.

In de les komende de volgende onderdelen in dezelfde routine terug:

  • Mantra’s zingen: Om contact te maken en om de motoriek, het ritme gevoel, focus, ademhaling en concentratie te stimuleren.
  • Een korte oog oefening: Om de oogspieren te trainen en de focussen.
  • Verschillende ademhalingstechnieken: Deze kunnen een zeer sterke invloed hebben op het algemene welzijn van het kind, zowel fysiek als mentaal.
  • Yogahoudingen: Deze kunnen staand, zittend of liggend worden uitgevoerd en worden aangepast aan de mogelijkheden van het kind.
  • Een diepe ontspanning: Hierbij kan het kind zowel mentaal, emotioneel en fysiek tot rust komen en de yoga beoefening optimaal tot uitwerking komen.
  • Met de namasté groet sluiten we de les af.

Het programmimg-20160903-wa0015-2-mediuma van Yoga For The Special Child kan al gestart worden met baby’tjes van een paar weken. Zo kan de ontwikkeling optimaal gestimuleerd worden. Het biedt ook oefeningen die ouders thuis kunnen doen om de ontwikkeling van hun kind te stimuleren en contact te bevorderen. Er geldt echter geen leeftijdsgrens. Ook voor tieners en volwassenen is dit een zeer bruikbaar en prettig programma.

Voor grotere kinderen en volwassen kan het prettig zijn als er een ouder of verzorger bij de les aanwezig is om te ondersteunen bij de oefeningen, als ook om samen yoga te ervaren.

 

Zie ook www.yogaforthespecialchild.nl en www.specialyoga.com