Wat mij beweegt

Ik geloof dat alle mensen, groot en klein, zoeken naar manieren om tot interactie te komen met de wereld en mensen om hen heen en dat doen naar hun beste kunnen. Met maar 1 doel: groeien.

Het probleem is alleen vaak dat er ergens storing op de lijn zit. Storing in een kind omdat er iets in het proces van interactie en groei niet helemaal lekker verloopt. Hobbels die genomen moeten worden. In het kind, of in de omgeving die de pogingen van het kind misschien niet helemaal begrijpt. Dat kunnen grote of kleine hobbels zijn, zichtbaar of onzichtbaar.

Ik geloof dat ieder kind groeit in contact. Contact met zichzelf en de ander. Taak aan ons als begeleider en/of ouder om het kind daar te stutten en steunen waar het nodig is. Om het kind de dingen aan te reiken waarmee het zo goed als gaat in balans kan komen. De groei komt dan vanzelf en op de eigen tijd en uur van het kind.

Natuurlijk! Yoga helpt lichaam en geest. Doet allerlei mooiezichtbare dingen voor je grove en fijne motoriek, spierkracht en spierspanning. Voor rust in je hoofd, in je buik en je organen, de focus van je ogen. 100 en 10 dingen! En die doen we ook allemaal en die kan ik je ook allemaal vertellen.

Maar de basis is dat yoga de 100 manieren zijn die een baby beweegt om zijn lijf te leren kennen. Wat dit wonderlijke bewegingsapparaat allemaal kan op deze wonderlijke wereld. Waar die grijpers voor zijn, die kijkers en ál die spiertjes en voelertjes overal.

Een baby beweegt om te voelen wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden zijn en wat dit lijf nodig heeft om gezond te zijn en goed te functioneren. Dat gaat stapje voor stapje, soms met horten en stoten, maar zeker met een duidelijk doel. Groeien! Als dit ontdekkingsproces onderbroken wordt, door ziekte, pijn, angst, of een beperking, dan heeft het soms een steuntje nodig.

En als dat lijf dan in balans kan komen en steeds lekkerder aanvoelt, dan komt er ook meer rust in de rest van jou. Je hoofd, je binnenste en dat watmijbeweegtheeft vaak een goede uitwerking op contact en gedrag. En hoeveel je van je omgeving op kan nemen om dat alles te kunnen leren wat ze je graag willen leren ; ).